Kabinet: maak je eigen museumcollectie

Zou het niet mooi zijn als je in een museum beelden van de hele collectie kunt doorzoeken en van jouw favoriete beelden een hoogwaardige afdruk met toelichtende tekst kunt maken? Die vraag stelde ik mij in 2005, toen ik in een museumwinkel weer eens geen ansichtkaart kon kopen van een kunstwerk dat mij beviel.
Veel werken zijn niet te vinden en dat is niet onlogisch, want een museum kan niet van alle objecten drukwerk in voorraad hebben, en bij tijdelijke exposities is dat probleem misschien nog groter. Met moderne technieken is het echter mogelijk om alle beeld beschikbaar te maken.

Voordeel voor musea: geen voorraad en meer omzet.
Voordeel voor de bezoeker: altijd alle beeld af te drukken, inclusief toelichting.

Ik heb het plan destijds uitgewerkt en heb ook geprobeerd het aan een bedrijf om niet aan te bieden. En nog steeds zou ik het geweldig vinden als een bedrijf dit op zou pakken en er een succes van zou maken. Voorwaarde: het moet wel goed gebeuren en het moet ingang vinden in de belangrijke Europese musea.

Hoe werkt het? Ik stel me voor dat je een mooi vormgegeven herkenbare zuil hebt waar je als bezoeker een keuze uit de aanwezige beelden kunt maken. In die zuil zit een computer, een printer en een betaalsysteem. Alle beeld plus de toelichting op de kunstwerken en informatie over de kunstenaars zit in een database. Je selecteert een beeld en daar wordt een kaart van gemaakt met op de voorkant een afbeelding en op de achterkant informatie over kunstenaar en kunstwerk. Geselecteerde beelden kun je direct printen of door een baliemedewerker laten printen. Fraaie verzamelmappen zijn beschikbaar (bijvoorbeeld in aluminium, hoogwaardig kunststof) om je eigen kunstcollectie in te bewaren; maar je kunt ook een verzamelmapje van het museum krijgen.

Ook afgelopen week liep ik er weer tegenaan: van een paar schilderijen wilde ik een afbeelding, maar die waren noch in de shop noch op de website van het museum verkrijgbaar.
Wie belangstelling heeft om dit idee goed in de markt te zetten neemt maar contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *