Hans Wilschut: langzamer kijken

Een bijzondere ontmoeting had Fotokring De Liemers met fotograaf Hans Wilschut. Tijdens en na een presentatie van zijn werk hebben we uitgebreid kennis gemaakt met zijn werkwijze, zijn drijfveren en de uitdagingen die hij moet overwinnen om zijn magistrale foto’s te maken.

“Ik wil mensen langzamer laten kijken”, zegt Hans. Daarvoor moet je naar de vergrotende en overtreffende trap van zijn beeld: van overzichtelijk in boeken gepubliceerd, naar veel indrukwekkender in een projectie op behoorlijk groot formaat, tot volledig tot zijn recht komend in een grote afdruk in een museale omgeving. Dan komen alle details die zijn beeld onderbouwen tot hun recht. Dan ga je langzaam kijken, want er is veel te zien, veel te doorgronden.
Wij keken naar met een beamer geprojecteerde beelden: ook al bijzonder indrukwekkend. Hoewel de met een technische camera gemaakte beelden formeel overkomen zijn ze nooi saai. Er zijn altijd elementen die door de formele aanpak heen breken.

Waar ik als hobbyfotograaf in bevestigd ben dat is in het idee dat je werk aan zeggingskracht kan winnen als je uitgaat van een idee. En dat idee moet rijpen.
Binnen de club hebben we het afgelopen jaar gewerkt met een mentor en ik heb als opdracht gekozen om mijn creatieve proces te veranderen. Onder het motto “Slow Photography” heb ik geprobeerd mijn werkwijze te vertragen: ga niet meteen aan het fotograferen maar laat een plek op je inwerken en bedenk tevoren hoe je uit wilt beelden wat die plek met je doet. Leuk om te zien dat Hans Wilschut die benadering ook volgt, maar dan met een paar grote verschillen:
– de kwaliteit van de ‘output’
– de tijd die hij neemt om een idee te laten rijpen: bij mij is dat een kwartier of een half uur, bij hem dagen of zelfs weken

Er is dus nog een flinke ontwikkeling door te maken. Interessant om te horen was ook dat het proces voor hem net zoveel betekent als de uiteindelijke foto’s. Om het in mijn woorden te zeggen: het proces vormt je, laat je in aanraking komen met het onbekende, maakt dat je dingen beter gaat begrijpen, laat je grenzen verleggen, geeft je authentieke ervaringen.

Kijk hier voor een video met Hans op ArtTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *