Paradorpersoneel in het zonnetje

In Spanje heb je het mooie fenomeen van Paradores: staatshotels gevestigd in kastelen, paleizen en oude kloosters. Unieke plaatsen die een extra dimensie toevoegen aan vakantie in Spanje. In het parador van het stadje Oropesa in de provincie Extremadura zag ik een mooie manier om het (huidige) personeel bij de bezoeker in het zonnetje te zetten.
De parador heeft veel mooie gemeenschappelijke ruimtes waarin je je als bezoeker een kasteelheer waant. In die ruimtes wordt op een bescheiden manier uitleg gegeven over de historie achter het kasteel van Oropesa. En ook was er deze foto te zien van het personeel in de begintijd, rond 1930:

Oropesa Spanje juni 2013

Door deze foto en de verklarende tekst wordt een verband gelegd tussen verleden en heden waarbij het personeel (zowel het vroegere als het huidige) genoemd wordt als de ziel van de parador. Dat vind ik wel een mooie gedachte en het is een goed idee om een oude foto te gebruiken om je personeel waardering te geven. Die foto is dan ook weer aandoenlijk: deze geeft samen met de (wat ronkende) tekst een inkijkje in het plattelandstoerisme van vóór de tweede wereldoorlog.
Dit is de volledige begeleidende tekst:

Oropesa Spanje juni 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *