Het boek dat ook een zwembad is 2

Tot 18 januari 2015 toont Elisabeth Tonnard haar “One Swimming Pool” in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het is een bijzonder werk van deze kunstenares die (kunst)boeken als uitingsvorm gebruikt. “One Swimming Pool” is tegelijkertijd een boek maar ook een installatie. In mei en juni is het werk voor het eerst in volle omvang getoond in Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Tonnard_One_Swimming_Pool01_boek
Het is een heel bijzonder boek, 25 centimeter dik, bestaande uit negen aan elkaar gezette secties. Er zijn slechts negen exemplaren van gemaakt. De 3164 pagina’s (1582 vellen) kunnen er uit gehaald worden en op de juiste wijze neergelegd vormen ze een afbeelding van een zwembad van 6,45 x 6,45 meter.

“Het is gebaseerd op een boek van pop art kunstenaar Ed Ruscha “Nine swimming pools and a broken glass”. Het lijkt een beetje op die gasoline stations van hem, alleen zijn het foto’s van zwembaden en is het in kleur. Hij heeft negen zwembaden gefotografeerd in LA en Las Vegas en op het eind volgt nog een gebroken glas. Het is heel letterlijk wat de titel is. Ik zat in een coöperatief ABC Artists’ Books Cooperative en we wilden een cadeau geven aan Ed Ruscha toen hij 75 werd”.
“We hebben een soort box gemaakt met allemaal boekjes van mensen die in dat coöperatief zaten die geïnspireerd waren door zijn werk. ABC ED heette dat, dus de letters D en de E omgewisseld. Dat was een set met 33 boekjes en ik had een boekje gemaakt dat heette RecountED. Alle titels in de set hebben maar één woord en eindigen op ED. Dat boekje vertelde in tekst het boek van Ed Ruscha na. Ik was met dat werk van hem bezig en toen had ik het idee: je zou eigenlijk één van die zwembaden op de grootte van een echt zwembad moeten maken en dan bestaande uit boekpagina’s”.

Tonnard_One_Swimming_Pool_instructiebeeld
“Het is 6 meter 45 bij 6 meter 45 en het zijn meer dan 1500 vellen die dus naast elkaar liggen. En elk vel heeft hetzelfde formaat als Ed’s boekje was. Het boek is op een bepaalde manier met bloknootlijm gebonden zodat alle vellen eruit genomen kunnen worden. We hebben een speciale bindwijze ervoor moeten uitvinden. Want zo’n dik boek kun je ook niet onder de snijmachine leggen. Het zijn negen secties geworden – dus ook negen! – en dan aan elkaar bevestigd”.
Het uitleggen van alle pagina’s betekent het verloren gaan van het boek. De uitleginstructie die erbij gevoegd is waarschuwt daar ook voor. Klik voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *