Toppers van NYT Magazine

Fotomuseum Foam in Amsterdam toont tot 30 mei werk dat gemaakt is voor en gepubliceerd is in The New York Times Magazine. De expositie omvat een periode van 30 jaar, met de nadruk op de laatste tien jaar.

Absolute toppers vond ik Sebastiao Salgado, Paolo Pellegrin en Gregory Crewdson. De eerste twee vanwege de geweldige reportagefotografie, de derde omdat ik al langer van zijn werk onder de indruk ben maar nog nooit originele prints van zijn beelden heb gezien. Intrigerende beelden die je nooit helemaal kunt duiden zijn het handelsmerk van Crewdson. In Foam zijn een paar mooie voorbeelden te zien.

 
Werk van Salgado uit KoeweitWerk van Paolo Pellegrin uit Libië

De tentoonstelling laat werk van meer beroemde fotografen zien en is alleen daarom al erg de moeite van een bezoek waard. Zo is er een mooie serie van vier kleinere foto’s van Annie Leibovitz. Zij portretteerde bewoonsters van een appartementencomplex bij Times Square in New York. Die foto’s schetsen een gedetailleerd beeld van de geportretteerden, je maakt er eenvoudig zelf een verhaal bij dat ook nog eens goed blijkt te kloppen als je later het artikel in NYT Magazine erbij legt.

Waar ik mij ook erg van bewust werd was dat veel beelden die in opdracht van het magazine gemaakt zijn in het magazine beter tot hun recht komen dan aan de museumwand. Het is leuk dat je dat in Foam kunt vergelijken. Aan de wand lijken sommige beelden (zoals die door Nan Goldin) de verkeerde pretenties te hebben, die in het magazine ontbreken.

De portretten onder de titel Great Performers van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin zijn dan weer zowel in het blad als aan de wand erg overtuigend.

  

  
Werk van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *