Chi Peng in Groningen

Een paar notities die ik maakte bij de expositie van de Chinese fotograaf-kunstenaar Chi Peng in het Groninger Museum (tot 25 september 2011).

Chi Peng laat ons zien hoe modern China is. Zijn foto’s met een referentie naar oude strijder is geweldig; weet niet of dit een authentiek kostuum is. Hij refereert aan de apenkoning die voorkomt in het episch verhaal De Reis naar het Westen *).
Ook in andere foto’s verwijst hij naar bekende verhalen. Is soms misschien te voor de hand liggend en letterlijk. De enorme groep jongeren die uit het graanveld komt verwijst wel naar de titel het boek ‘Catcher in the rye’, maar niet naar de inhoud van die roman.

Fototechnisch presenteert hij grote platen, met een goede techniek en intense kleur.
Hij monteert zichzelf veelvuldig in beelden. Soms is het monteren van onscherpe figuren (zichzelf, bavianen) niet helemaal gelukkig. Maar het is geen gebrek aan techniek. Je kunt het ook zien als de penseelstreken van een schilder. In andere werken laat hij zien dat hij perfect kan monteren.
Verder doet hij geen concessie aan kwaliteit. Ook niet in de presentatie. Dit is een kunstenaar die ook het handwerk beheerst.

Bij zijn werk ga je je afvragen waar de betekenis zit. Waarom komt hij naakt rennend meerdere keren voor in zijn foto’s met de titel Sprinting Forward en wat betekenen de vliegtuigjes.
Wat ik herken is het beeld van de jongeman, die zijn weg zoekt. En het is een modern China dat hij toont, uitwisselbaar met andere Aziatische landen/steden.
Bij de graafoto’s die tegenover elkaar geplaatst zijn zie je aan de ene kant jongeren en aan de andere kant vogelverschrikkers. Die willen iets tegenhouden maar zij niet opgewassen tegen de nieuwe generatie die er aan komt. Ik zie optimisme. Ook wel onpersoonlijkheid, misschien zoeken naar persoonlijke individualiteit door toe te geven aan materialisme.
Wat was boeiend? Vooral de apenkoning en de stedelijke landschappen.
Een van de apenkoningfoto’s met de spiraalvormige flats: lijkt alsof foto van flatgebouwen gebruikt is als skin in een 3D applicatie.

*) //nl.radio86.com/chinese-cultuur/3641/de-legende-van-de-apenkoning
//nl.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *