Op de zondagen van november 2012 exposeer ik met zes andere fotografen op verzoek van Kunstkring Het Gelders Eiland in de Hervormde kerk van Aerdt. Een jaar lang hebben we De Liemers gefotografeerd, ieder op onze eigen manier. Mijn foto’s zijn geïnspireerd op het werk van fotografen die ‘topographers’ worden genoemd: beeldmakers die het bijzondere van een bepaalde plaats weergeven. Zij kiezen vaak voor een neutrale manier van afbeelden, waarbij een oordeel over de plaats aan de beschouwer wordt gelaten. Neutraal kun je daarbij lezen als objectief, registrerend, zonder dramatiek en met een vrij neutrale belichting.
![]() |
![]() |
Een van de bekendste fotografen op dit gebied is Stephen Shore. Een Amerikaan die in de zeventiger jaren in kleur en op grootformaat ging fotograferen. Dat was een bijzondere stap omdat kunstfotografen toen nog overwegend in zwartwit werkten. Shores boek ‘Uncommon places’ heeft internationaal grote invloed gehad, onder andere op de groep fotografen die bekend staat als de ‘Düsseldorfse School’.
Bij mijn interpretatie van De Liemers heb ik gezocht naar aspecten in het landschap die mij bijzonder opvielen. In eerste instantie was dat de combinatie van natuurlijk landschap en infrastructuur (bedrijven, wegen, bruggen). Na verschillende invalshoeken te hebben verkend heb ik gekozen voor beelden langs de snelwegen die De Liemers doorsnijden.
Iedere dag passeren duizenden mensen de regio via de A12 en A18, vaak niet meer ziend dan asfalt, vangrails, verkeerssignaleringsportalen en medeweggebruikers. Kijk je daarentegen vanuit het omliggende gebied naar diezelfde snelwegen dan krijg je een ander beeld.
Stephen Shore spreekt over vastleggen hoe de wereld er uit ziet als je die (zoals fotografen doen) beschouwt in een verhoogde staat van bewustzijn. Door heel goed te kijken naar ogenschijnlijk triviale maar toch interessante plaatsen probeer ik een ander beeld te laten zien.