Het onzichtbare boek van Elisabeth Tonnard

Naar aanleiding van de uitreiking van De Kleine Hans, een prijs voor pretentieloze fotografie die uitgereikt wordt door een jury van vijf mensen die Hans heten, kwam ik in aanraking met het werk van Elisabeth Tonnard. Haar website staat bol van de interessante projecten waarin zij (vaak gevonden) foto’s combineert met literatuur. Een bijzonder project is het onzichtbare boek, dat ook via haar website te bestellen is. Ik sprak haar over dit project.

Mijn rekening voor het onzichtbare boek van Elisabeth Tonnard.


“Veel ideeën ontstaan bij mij uit ergernis. Ik erger me bijvoorbeeld aan de manier waarop artikelen geschreven worden in huis-aan-huis bladen. Dat wil ik dan benadrukken door de stijl te comprimeren en woorden weg te laten”.
“Mijn onzichtbare boek heb ik ook uit ergernis gemaakt. Ik zat toen in kunstenaarscoöperatief ABC Artists’ Books Cooperative met onder andere Joachim Schmid (een bekende kunstenaar die met gevonden materiaal werkt) en dan maak je ook andermans ergernissen mee met productie en verkoop. Zo’n ergernis was dat mensen soms verwachten dat iets helemaal perfect gedrukt en gebonden is en toch hetzelfde kost als een boek in de boekhandel, terwijl het in een veel kleinere oplage of op een andere manier gemaakt is. Het mag niets kosten en het moet perfect zijn. Toen dacht ik: dan maak ik een onzichtbaar boek. Dat is helemaal perfect, bevat geen fouten en kost nul euro en heeft ook nog een beperkte oplage”.

Het boek is aan de tweede editie toe: “Toen het uitkwam heb ik het op mijn website aangeboden, en dezelfde dag heeft Joachim Schmid ze alle honderd besteld. Toen hebben we gezegd: probeer het nu op e-Bay aan te bieden zodat mensen er op kunnen bieden. Het gaat dan nog een fase verder, het gaat over de ergernis dat de kunstenaar vaak weinig verdient en dat handelaren proberen er veel geld voor te vragen als iets eenmaal is uitverkocht. Op e-Bay zijn er daadwerkelijk mensen op gaan bieden. Het is een rare wereld, zelfs boekjes die bij mij te koop zijn voor 25 euro staan al voor 200 euro op Amazon”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *