Noordeinde Nocturne

Op zaterdag 7 februari 2009 bezochten Greetje en ik de Noordeinde Nocturne in Den Haag. We hadden een uitnodiging voor de opening van een expositie van Mark Verdoes in DeGalerie Den Haag. Verdoes bleek een ervaren fotograaf met een ambintie om kunstenaar te worden. Erg mooi werk, waarin hij eerder gemaakte foto’s door een zeefdrukker in India liet verwerken tot prachtige kunstwerken met subtiele kleuren. De beelden waren afgewerkt met expoxyhars, waardoor de kleuren erg briljant naar voren kwamen.
De Nocturne was een groot succes. Veel belangstelling, geanimeerde sfeer. We bezochten de Eckhart Gallery, met fraaie zwartwitfoto’s van Josef Hoflehner. Afdrukken in een afmeting van 40 x 40 centimeter, prachtige techniek, en overal verstilling goed getroffen, of het nu in de nabijheid van steden of in de vrije natuur gefotografeerd is. Dat zet je wel weer aan het denken over zwartwitfoto’s, maar ook over aandacht voor een perfecte techniek.
Zena Holloway, waarvan een aantal foto’s in de galerie te zien waren, was ook een openbaring. Zij fotografeert altijd onder water maar maakt geen typische onderwaterfotografie. Een prachtige foto van een zwemmend meisje met paard, van onderen gefotografeerd. En een mooie modefoto van een model dat op een stoel in een wedstrijdbad zit – onder water – waarbij de zwemmers hoog in beeld over haar heen gaan. Ongewoon, nooit eerder zoiets gezien.
Mooie foto ook van Marc Faasse van het plein bij het Lieverdje in Amsterdam. Recht van boven gefotografeerd, dan zie je geleidelijk dat de schaduwen niet kloppen: ze vallen alle kanten op. De foto moet dus wel samengesteld zijn. En inderdaad, nu zie je dat het plaveisel ook uit allerlei verschillende rechtbhoeken bestaat, die zorgvuldig aan elkaar geplakt zijn. Omdat het licht steeds anders op het plaveisel viel ontstaat een levendig tapijt. Het lijkt in eerste instantie misschien simpel, maar het is geraffineerd gedaan.
Verder bezochten we ‘t Fotokabinet. Leuke ervaring. De uitbater haat een flinke collectie Philip Halsmann’s, onder andere met Dali. Maar ook een flinke serie foto’s van fotopersbureaus als UPI. Zo een foto van een hele jonge John F Kennedy en zijn Jackie. Verder was eer een opmerkelijke foto van Juliana en prinses Margriet, van de hand van Yousouf Karsh of Ottawa 1.l400 euro. We lieten de eigenaar weten dat we dat wel bijzonder vonden, en toen stond hij erop ons de achterkant van de foto te laten zien. De lijst moest open, en daar werd het geheim geopenbaard. Een stempel van Karsh, de opmerking dat openbaarmaking alleen mocht na uitdrukkelijke toestemming. Verder in drie verschillende handschriften de beschrijving dat het gaat om prinses Juliana van The Netherlands en haar dochter Margriet.
//www.eckhartgallery.com
//www.zenaholloway.com
//www.josefhoflehner.com