Shore’s schaduw over Little Rock

Tijdens de Summer School van fotokring De Liemers hebben we ons onder meer gebogen over de schaduw in deze foto van Stephen Shore, gemaakt in Little Rock, Arkansas. Een schaduw die wel op de voorste bakstenen muur van de flat valt maar niet op de terugspringende wand. Hoe kan het dat die schaduw niet te zien is op de parkeerplaats en niet op de parkeergarage?

westfourth
We kwamen niet tot een bevredigend antwoord en de uitgeloofde fles wijn voor het meest aannemelijke antwoord is niet uitgereikt. Ik heb geprobeerd de lokatie via Google Earth op de sporen om een verklaring te vinden.

De foto in Shore’s boek Uncommon Places heet “West Fourth Sreet, Little Rock, Arkansas, October 5, 1974”. Zoeken op “West Fourth Street Little Rock” brengt je niet op de juiste plaats, maar als je wat verder zoekt dan vind je de plek wel. Zoek je op “Markham & Spring Little Rock” en dan zie je dit beeld:

overzicht little rock

Plaats je het poppetje van Street View op de plek van het rode vierkantje dan sta je op de parkeerplaats waar Shore 40 jaar geleden zijn foto maakte:

parking 2

Een paar stappen dichterbij en dan zie je ongeveer zijn uitkadering:
parking 2a little rock

De parkeergarage lijkt een stuk groter geworden maar verder is de situatie heel herkenbaar. De blauwe vlek boven het witte gebouwtje blijkt, zoals we al dachten, een deel van de luchtverversingsinstallatie te zijn.
Als we nu uitzoomen en de situatie goed bekijken, dan blijkt de parkeergarage van nu niet dezelfde als die van Shore. Die garage lag verder naar achteren, de rooilijn is gelijk aan de bakstenen gevel van het flatgebouw. Als we nu de richting van het licht uit de foto van Shore in gedachten nemen, dan zien we hoe de schaduw (volgens mij) waarschijnlijk tot stand is gekomen:

foto 4 little rock

Het rode vierkant op de foto geeft de plaats aan waar Shore ongeveer stond, de pijl geeft zijn kijkrichting weer. Het lijkt alsof deze precies achter de parkeergarage op de bakstenen gevel valt.

De zon staat zo dat van het bakstenen gebouw de voorste gevel in de schaduw valt en het terugspringende deel nog net in de zon ligt. Daarom kan de schaduw volgens mij niet komen van het lagere gebouw want dat zou een veel bredere schaduw werpen. Het kan natuurlijk wel zijn dat dit hoge gebouw er in 1974 nog niet stond en de schaduw van een ander gebouw komt…

Deelnemers aan de Summer School kunnen bezwaar aantekenen tegen deze uitleg. De deelnemer met een betere verklaring kan alsnog de uitgeloofde fles wijn winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *