Het kleine en gewone van Rinko Kawauchi

Summer school 2012 van Fotokring De Liemers had de Japanse fotografe Rinko Kawauchi als onderwerp. Een interessante fotografe omdat zij veel waardering oogst in de kunstwereld, maar haar werk niet aansluit op gebruikelijke thema’s van hobbyfotografen. Dat geeft ruimte voor vragen als: waarom oogst zij zoveel waarding, zie ik die kwaliteiten ook, hoe benadert zij haar onderwerp en zou ik dat ook kunnen, heeft presentatie invloed op het ervaren van haar werk.

Kawauchi werkt zoals veel Japanse fotografen met een boek als eindresultaat. Dat is anders dan in de Westerse wereld waar een expositie in een galerie vaak het doel is. Rinko Kawauchi (geboren in 1972) debuteerde in 2001 met drie boeken ineens, waarmee zij direct haar naam vestigde. Het aantal boeken dat zij publiceerde is het dozijn inmiddels gepasseerd.

De eerste avond hebben we drie opdrachten behandeld naar aanleiding van een huiswerkopdracht:

  • selecteer beelden zoals Rinko het doet
  • welke van Tom Meermans “duizend woorden” is van toepassing op het werk
  • lees het essay van David Chandler in het boek Illuminance
  • Tijdens de summer school varieerde het enthousiasme voor Rinko’s werk van ‘geweldig’ tot ‘onbegrijpelijk’. We waren het er wel over eens dat sommige foto’s wel heel erg simpel en soms technisch mislukt lijken. En bijna iedereen was er van overtuigd dat presentatie in een serie (zoals in het boek Illuminance) veel waarde toevoegt.
    De woorden ‘Japans’ en ‘vrouwelijk’ vielen ook. Waarom de foto’s vrouwelijk zijn konden we niet scherp benoemen, maar onderwerpkeuze en gebruik van zachte tinten droegen daaraan bij.
    Bij de vraag waarom het Japans is werd genoemd: het is geconcentreerd, aandacht voor het kleine, uitdiepen, precies willen weten, puurheid, pure waarneming.

    Aan het eind van de avond hebben we een opdracht geformuleerd:
    Maak een serie (vijf foto’s, meer mag) op de manier van Rinko Kawauchi met het thema “Het kleine en het gewone”. Houdt deze begrippen in je achterhoofd: geconcentreerd, aandacht voor het kleine, uitdiepen, precies willen weten, puurheid, pure waarneming.

    De resultaten hebben we de tweede avond besproken. Ik heb met mijn foto’s een boek gemaakt omdat Rinko ook het boek als uitingsvorm kiest. Het is te bekijken bij Blurb: Als Rinko

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *