Stadsgezichten Antwerpen

Van 26 januari tot en met 13 februari 2009 exposeerde ik samen met Herman Vreman fotos van Antwerpen in de Burgerstraat van het gemeentehuis in Zevenaar. De expositie met bijna vijftig foto’s was te zien tijdens de openingstijden van het stadhuis.

De foto’s toonden verschillende facetten van Antwerpen. De expositie was het resultaat van een samenwerking met Herman Vreman, met wie ik vaker samen fotoprojecten uitvoer. Zo hebben we in 2006 in het Streekziekenhuis van Zevenaar prachtige foto’s van verlaten industrieterreinen in het Ruhrgebied geĆ«xposeerd.

Het leven in een stad als Antwerpen is fascinerend, omdat er grote tegenstellingen zijn. Daarbij doet de stad zich aan ons ook net wat exotischer voor dan een gemiddelde Nederlandse grote stad. Zwervend door en langs de binnenstad zie je middeleeuwse pracht gereflecteerd in etalageruiten van trendy winkels, een fraaie vermenging van historie met onze consumptiemaatschappij.

Je ziet vlak naast elkaar het deels gemoderniseerde stationsgebied, achterstandswijken en de ‘gesloten’ diamantairswijk waar Joodse Antwerpenaren hun geheel eigen leven leiden. En kleine ‘stadslandschappen’ geven en blik op het leven van moderne mensen in een moderne stad.
Daarbij laat ik mij leiden door de tafereeltjes die zich voor mijn ogen ontrollen. In een stad als Antwerpen hoef je daar niet lang voor te zoeken.

Terug naar het overzicht van exposities.