f7

In 2012 ontstond de mogelijkheid om met een kleine groep fotografen te exposeren voor de Kunstkring Het Gelders Eiland. De zeven deelnemers kozen voor deze gelegenheid f7 als naam voor hun groep. De expositie zou gaan over De Liemers, een streek in het oosten van het land die begrensd wordt door Rijn, IJssel en Oude IJssel.

Tijdens brainstorms ontstonden tientallen ideeën, waar de zeven fotografen ieder een eigen keuze uit maakten. Ik koos voor het in beeld brengen van de grote verkeersaders die de streek doorsnijden: de A12 en de A18. Iedere werkdag reed ik over deze wegen, ervaarde de toenemende opstoppingen maar ook het gevoel van bijna thuis zijn als je vanaf Arnhem richting Duitse grens rijdt.

Thema’s als economische bedrijvigheid, filedruk, transport, recreatie, menselijk gedrag en transportmiddelen liggen voor de hand. Ik koos ervoor om anders naar de snelwegen te kijken dan ik iedere werkdag deed: vanuit het landschap richting snelweg.

Om anders naar die wegen te kijken moest ik goed observeren, onderzoeken wat “andere foto’s” kon opleveren, uitvinden hoe je via kleine weggetjes toch dicht bij de snelweg kon komen. En ook ervaren of datgene wat ik thuis had uitgedacht in de praktijk ook werkte.

Dat leverde deze serie van 14 foto’s op die een andere kijk geven op het begrip “snelweg”.