Over tijd in Foto 21

Van 11 november tot en met 30 december 2018 exposeer ik samen met negen andere leden van het Oostgelders Fotografen Collectief in galerie Foto21 in Bredevoort. Ons gezamenlijke thema is “Tijd”.
Hiervoor heb ik twee series gemaakt. De eerste bestaat uit tien beelden waarmee je je “in de tijd” kunt voelen. Het zijn meditatieve, verstilde beelden die je op je in kunt laten werken en die je dan een ervaring van tijd kunnen geven. De begeleidende tekst: “Tijd: het is er altijd, het raakt nooit op, en toch hebben we er altijd te weinig van. In mijn foto’s heb ik gezocht naar momenten waarop je “in de tijd” bent. Waarin je tijd ervaart. Beelden waarmee ik niet alleen zelf terug kan voelen hoe het op dat moment was, maar die zo universeel (en in zekere zin dus ook zo tijdloos) zijn dat ook anderen tijd kunnen ervaren.”

er zijn geen afbeeldingen gevonden


De tweede serie laat beelden van een aantal korte wandelingen zien waarin ik probeer te verbeelden hoe je in een tijdsbestek van een paar minuten je omgeving ervaart. “We kijken in werkelijkheid heel erg selectief en dat is maar goed ook. Zouden we continu alles om ons heen scherp zien en actief interpreteren dan zou dat doodvermoeiend zijn. Denk maar aan een camera die continu automatisch scherpstelt en binnen een mum van tijd stilvalt door een lege accu. We zouden trouwens de hoofdzaken ook niet meer van de bijzaken kunnen scheiden want als alles scherp is dan is alles even belangrijk.
We kijken soms heel bewust naar onze omgeving maar vaak doen we dat ook niet. En als we opletten dan focussen we ook nog op een klein deel van de totale omgeving. Denk eens aan wat je scherp ziet als je op een toetsenbord tikt: dat zijn alleen die toetsen die je van plan bent aan te slaan. Of bedenk wat je bewust ziet als je voor een rood stoplicht staat te wachten; waarschijnlijk is dat alleen het rode licht.
In deze foto’s heb ik verbeeld hoe ik mijn omgeving werkelijk ervaar. Daarvoor heb ik gekozen voor korte wandelingetjes in een klein tijdsbestek. Ze duren hooguit een paar minuten en daarin neem je veel onbewust waar. Je ziet vage vormen, willekeurige aansnijdingen en niet ieder beeldelement is bewust gekozen. Maar soms zijn er beelden die haarscherp zijn. Omdat je aandacht vereist is, want er dreigt gevaar, er is iets onbekends, of juist iets prettigs dat je aandacht vraagt.”


Terug naar het overzicht van exposities.