Kleine dingen in stilte

Ik heb een keer geprobeerd op te schrijven waar veel van mijn favoriete foto’s over gaan en ik kwam als gemeenschappelijke noemer op “kleine dingen in stilte”. Toen realiseerde ik mij dat dit een titel is van een boek van de Japanse fotograaf Yamamoto Masao. Ik zag ooit een prachtige tentoonstelling van hem met allemaal kleine fotowerken in kleine lijsten in een Antwerpse galerie en ik was erg onder de indruk. Maar “kleine dingen in stilte” bleek dus geen originele vondst.

Het begrip is wel kenmerkend voor veel foto’s waar ik me mee verbonden voel. Tijdens een summer school een paar jaar terug verdiepte ik mij in het werk van Rinko Kawauchi. Ik probeerde in haar stijl te fotograferen maar dat lukte maar matig. Toen ik probeerde te beschrijven wat ik op mijn foto’s en op haar foto’s zag, realiseerde ik mij dat ik voor haar beeld heel weinig woorden nodig had. Mijn foto’s waren te complex; er moest teveel op. Met dat besef lukte het daarna veel beter.

In deze serie presenteer ik foto’s die eenvoudige motieven weergeven en samen een rustgevend, meditatief, meanderend beeld geven. De stroom van opeenvolgende beelden is wel belangrijk.

Ik denk dat steeds een combinatie van beelden uit deze serie nodig is om een gevoel over te brengen. Daarbij probeer ik de foto’s steeds over slechts één onderwerp te laten gaan dat in weinig woorden te vangen is. Bij voorkeur gaan ze ook niet over een bepaalde tijd of bepaalde plaats maar hebben ze iets universeels. Dat is het hoge doel dat ik probeer te bereiken, en het klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat lukt niet door je heel erg in te spannen. Een ontspannen houding en openstaan voor wat je tegenkomt is hiervoor essentieel.