Japan 2010


Beelden uit de serie Japan 2010 komen uit een boekje dat ik gemaakt heb na een reis door Japan. Wie ooit dat land heeft bezocht zal beamen dat het heel bijzondere is om daar te zijn. Waarom dat zo is kun je moeilijk onder woorden brengen maar het is wel een gezamenlijke ervaring van Japan-bezoekers.

Van het werk van Japanse fotografen heb ik opgestoken dat je heel anders naar een omgeving kunt kijken dan Westerse fotografen vaak doen, dat andere dingen belangrijk kunnen zijn. Het boekje “In our nature” van Takashi Homma zette mij erg aan het denken over fotografeerbare onderwerpen.

De foto’s uit deze serie heb ik gemaakt met een compacte digitale camera zodat ik ongedwongen kon werken een ook wat kon experimenteren. De speelse manier van werken heeft mij erg geholpen om dingen en situaties die mij opvielen in het voorbijgaan vast te leggen. Voor mij was dat belangrijk: die beleving; dat je de omgeving ervaart en niet nauwgezet bestudeert.

Ik heb wel toeristische plekken bezocht, maar die komen niet als zodanig in deze serie voor. Hier gaat het om gevoelsmatig ervaren. Het bijzondere dat je niet kunt verwoorden. Het “vinden” en het “tegenkomen” zijn voor mij essentieel, in tegenstelling tot “zoeken” en “construeren”.

Als de kijker bij deze reeks beelden, die soms tegen het abstracte of het onbewuste aan liggen, iets van herkenning voelt dan ben ik in mijn opzet geslaagd.