Shore voegt weinig toe aan Uncommon Places

Over de overzichtstentoonstelling van Stephen Shore in Huis Marseille kan ik kort zijn: koop liever zijn boek “Uncommon Places”. Daar staat alles in wat Shore voor de fotografie te betekenen heeft (en geen misverstand hier: dat is veel).

Shore maakte in de zeventiger en begin tachtiger jaren twee “grote werken”: American Surfaces en Uncommon Places. Foto’s, uitgegeven in boekvorm, die veel invloed gehad hebben. Stephen Shore was een van de eerste kunstfotografen die in kleur werkten (in reclame- en reportagefotografie was het al wel gangbaar). In American Surfaces legde hij met een kleinbeeldcamera alledaagse taferelen vast die hij op road trips door de Verenigde Staten tegenkwam. In Uncommon Places zocht hij onbeduidende plekken in voorsteden die door zijn speciale kijk (mede veroorzaakt door het gebruik van een grootformaat camera) toch bijzonder werden. Hij was enorm gefocused op het aanbrengen van structuur in deze serie foto’s. Hij heeft er veel invloed mee gehad en hij kreeg veel navolgers.

In het Amsterdamse Huis Marseille zijn tot 4 september foto’s uit deze series te zien. Een grote reeks kleine afdrukken van American Surfaces en een kleinere reeks grotere afdrukken van Uncommon Places. En ik moet eerlijk zeggen: ze zijn niet overtuigender dan de afdrukken in zijn boeken. Niet briljanter, scherper, gedetailleerder, terwijl de boeken meer rust geven om de beelden goed in je op te nemen.

Is er dan nog meer te zien in Huis Marseille dan American Surfaces en Uncommon Places? Ja, maar ik ben er niet kapot van. Wat vroege experimenten en nieuwe wegen die Shore bewandelde toen hij na Uncommon Places de grootformaat kleurenfotografie tijdelijk aan de kant zette. Fotografisch goed gedaan, maar niet met de kracht van zijn twee meester-series. Een serie mooie landschappen uit Montana, minder interessant werk van opgravingen in Israël en een mooie reportage over joden in de Oekraïne. Maar deze laatste foto’s missen context, het verhaal van de mensen. Dat vind je wel in het bijbehorende boek, waarmee aangetoond wordt dat foto’s aan een muur niet altijd de juiste communicatie verzorgen.